fredag 5 december 2014

SAFFRANSSOCKERBULLAR

Eftersom jag av någon konstig anledning bara kan göra extremt fula lussekatter, bestämde jag mig för att göra en saffransbulle på ett annat sätt. 
Det blev som en sockerbulle med mjölkchoklad i mitten

Receptet kommer från tidningen Hembakat






½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–14 dl vetemjöl


Fyllning
150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. 
Blanda saffran och mjölk i en bunke. 
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. 
Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. 
Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.
Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. 
Fyllning 
Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. 
Dela massan i lika många högar som bullar. 
Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. 
Sätt ugnen på 250 grader. 
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. 
Låt dem svalna på en plåt eller galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar