fredag 29 november 2013

ROSTEBRÖD

Jag blev så glad när jag hittade detta recept på rostebröd. Det smakar nästan som köpt fast lite godare :)
Dottern älskar det och hon är lite petig med kanterna, de går inte att äta om de är för hårda
Perfekta att skiva upp och stoppa i frysen, ta fram när det behövs och rosta









50 g smör

5  dl vatten

50 g jäst

2 tsk socker

2 tsk salt

13 dl vetemjöl


Smält smöret i en kastrull. 
Blanda i vatten och värm till fingervarmt, häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.  
Tillsätt sockret och saltet. 
Arbeta in vetemjölet och arbeta degen smidig - gärna i maskin. 
Strö över lite mjöl och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa ca 30 minuter. 
Arbeta ihop degen i degbunken, ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. 
Dela degen i två delar och kavla ut varje degbit till brödformslängd och rulla den som en rulltårta. 
Lägg degen i smorda formar och låt bröden jäsa under bakduk 20 - 30 minuter.  
Grädda i 225 grader på galler långt ner i ugnen i ca 35 minuter. 
Låt bröden svalna på galler under en bakduk.

Jag använder hälften manitoba cream och hälften vanligt vetemjöl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar