lördag 30 maj 2015

VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA MED RABARBERPANNACOTTA

Jag var ute i trädgården och plockade rabarber, sen gick jag in och letade reda på ett kul recept. Resultatet blev denna fantastiska tårta.

Den lite syrliga rabarberpanacottan gifter sig fint med den söta vita chokladmoussen. Båda smakerna passar perfekt till den lite sega browniebotten med fyllig chokladsmak








Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl mjöl

Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret
Tillsätt socker och rör ihop till en jämn smet
Tillsätt äggen ett i taget och rör om
Ha i vaniljsocker och salt, och vänd till sist i mjölet
Smörj en form (24 cm) och häll i smeten
Grädda i 175 grader ca 25 min

Rabarberpannacotta
5 gelantinblad
400 g rabarber
1 dl vatten
1 dl socker
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde

Skär rabarbern i tunna skivor
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
Kok upp vatten, socker och uppsnittad vaniljstång
Lägg i rabarbern och kok under lock tills den är mjuk, ca 5-10 minuter
Ta upp vaniljstången och mixa rabarbern slät. Ha i grädden och kok upp igen
Krama ur gelantinbladen och smält ner dem i rabarbern
Låt pannacottan svalna (inte stelna) Ta en justerbar tårtring och tryck ner i botten en liten bit
Häl i pannacottan och ställ i kyl så att den stelnar, ca 4 timmar

Vit chokladmousse
2 gelantinblad
300 g vit choklad, fint hackad
5 dl visgrädde

Lägg gelantinbladen i blöt
Kok upp 2 dl grädde och häll den över den hackade chokladen
Rör till en jämn massa, ha i gelantinbladen och rör jämt.Låt svalna
Vispa resterande grädde till medelfasta toppar och vänd ner den i den avsvalnade chokladen

Ta bort den justerbara tårtringen, gör så att den blir ca 1 cm större än browniebotten
Häll på chokladmoussen  och skaka lite försiktigt så du får en jämn yta
Låt stå i kylen några timmar, gärna över natten och ta sedan bort tårtringen 
Dekorera efter tycke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar