fredag 24 maj 2013

FÖDELSEDAGSKAKOR

Här kommer lite fler kakor från dotterns födelsedag, damsugare och biskvier med smak av päron och rabarber. 
Päronbiskvier har jag gjort förr och det är bara sååå gott. 
Rabarberbiskvier var första gången jag testade och det blev en supergod syrlig smak




Mandelbotten till biskvier
   
100 g mandelmjöl
1.5 dl socker
1-2 st äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mandelmjöl med socker.

Vispa vitorna lätt och vänd ner dem i mandelblandningen.

Spritsa smeten till små runda kakor. 
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 min.

Ta ut och lossa kakorna medan de är varma. Låt dem kallna.


Damsugare
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor
2 tsk kakao av god kvalitet
Arrakessens
marsipan i valfri färg
ca 100 g mörk choklad

Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.

Tillsätt arrak efter smak.

Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Smält  chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller i micront.
Låt svalna något. 
Skär rullarna i lagom långa bitar
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). 

Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Doppa ändarna i choklad.
  
Till damsugarna använde jag gamla vaniljmuffins och digestivekex och de blev gudomliga 

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Sökte på rabarberbiskvier och hamnade här. Skulle det finnas möjlighet att få receptet även på rabarber/päronfyllningarna?
    Hoppas hoppas!
    C

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde en vanlig smörkräm som jag blandade med rabarber som jag kokt bort den mesta vätskan från. Mängden kommer jag inte ihåg, men det är bara att smaka sig fram
    Paula

    SvaraRadera