tisdag 21 maj 2013

MOUSSETÅRTA

Moussetårtan som serverades när dottern fyllde år. Den är fin att titta på men jag tyckte den var för mäktig och tung. Nästa gång kommer jag att göra en lättare luftigare mousse. Botten skulle jag velat ha lite lättare och tunnare och chokladspegeln lite ljusare
Det är kanske lite konstigt att jag skriver så mycket negativt om den, men ingen av våra gäster åt upp hela biten, inte ens min gottegris till bror





Botten

150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
100 g vetemjöl
100 g strösocker
1 nypa salt
2 ägg

 
Chokladtryffel

150 g choklad (70%)
100 g vispgrädde
1 liten kula smör 
päronessens


Chokladmousse

4 blad gelatin
300 g+300 g vispgrädde
300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)
3 äggulor
ca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)
ca 200 g färska, fasta hallon

Chokladspegel

17 g glykos
2 blad gelatin
65 g kakao
10 g mörk choklad
90 g strösocker
110 g vatten
25 g vispgrädde  
 


Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform som är ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en kastrulle eller över ett vattenbad. Ta av från värmen och rör sedan ner mjöl, socker samt salt. Blanda till en jämn smet och tillsätt sedan äggen ett i sänder.

Häll upp smeten i den klädda formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min. Den ska vara helt fast utan nästan lite lös när den tas ut. Låt svalna helt.


Chokladtryffel

Börja med att förbereda för moussetårtan. Klä en tårtring, 18 cm i diameter, invändigt och så att det går en bit upp ovanför ringkanten med overheadfilm.

Tryck ut botten med hjälp av ringen.

Finhacka chokladen till tryffeln och lägg den i en skål. Värm upp grädden i en kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält och tillsätt smöret. Rör samman och häll tryffeln över botten. Ställ i kylen att stelna.


Chokladmousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa 300 g grädde ganska lätt i en skål. Vispa samman äggulor och florsocker i en annan skål.

Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och slå den över chokladen. Rör om tills chokladen smält och det är en slät smet. Häll chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas.

Lyft upp och krama ur gelatinbladen och smält dem tillsamman med någon matsked av chokladsmeten i en liten kastrull. Rör ner det i chokladsmeten igen och vänd sedan ner den vispade grädden.

Ta ut browniebottnen från kylen. Slå moussen försiktigt över bottnen och skaka formen lite så att mossen fördelas jämnt. Droppa över hallonen och låt den sjunka ner lite i moussen, tryck ner lite dem lite om det behövs. Ställ tårtan i kylen minst 3-4 timmar.


Chokladspegel

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Lägg övriga ingredienser i en kastrull och koka samman allt ca 10 minuter så att det blir en såsigform. Ta kastrullen av spisen och nör ner urkramade gelatinblad. Rör om så att gelatinet löses upp.

Låt "gelén" svalna till ca 35 grader innan den slås på toppen av tårtan (det blir lite mer än vad som behövs). Ställ tårtan i kylen och låt gelén stelna innan tårtan tas ur formen och garneras.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar