torsdag 11 juli 2013

KARDEMUMMA MACARONS

Sen jag hittade det här receptet hos made by mary så har jag lyckats varje gång
De blir släta och jämna och reser sig jättefint
Jag är såååå nöjd och blir alltid så glad när jag tar ut plåtarna och de är så här fina




Macarons:
150 gram florsocker
150 gram mandelmjöl
36 gram socker
150 gram strösocker
50 gram vatten

60-65 + 60-65 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.



1. Mät upp mandelmjöl samt florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål. 
2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten, blanda och ställ på spisen. 
3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 36 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. 
4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.
5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader. 
6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre. 
7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning. 
8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat. 
9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vänd samman äggvitorna med mandeln och florsockret. 
10.Blanda nu ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet,  vänd försiktigt tills smeten är helt jämn. 
11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut i 5-kronors stora plättar på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsduk
12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter eller tills de fått en hinna på ytan. Tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till ca 150 grader. 
13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
Jag hade i 1 tsk stötta kardemummakärnor i florsocker- och mandelmjölsblandningen
Fyllning
150 g ljus choklad
3/4 dl grädde
0,5 tsk kanel
15 g osaltat smör, rumsvarmt
1. Värm grädde och kanel tills det nästan kokar
2. Häll grädden över chokladen och rör till en jämn smet
3. Blanda i smöret och rör jämt

Låt fyllningen stelna tills den har en spritsbar konsistens 
Spritsa på en kaka och lägg ihop med en annan
Förvara i kyl

De blir godast om de får stå i kylen ett dygn innan du äter dem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar