tisdag 23 juli 2013

HAMBURGERBRÖD

För ett tag sen köpte vi en köttkvarn till min bakmaskin. Vi invigde den med att göra kycklingfärs. Ska man göra burgare från grunden så tyckte jag att det skulle vara hemmagjorda hamburgerbröd oxå.
Jag hittade ett recept på hamburgare.org som verkade bra. 
Det blev nästan en riktig lyxmiddag, de godaste hamburgerbröd jag ätit





ca 8 hamburgerbröd

240 g vatten
50 g mjölk
10 g jäst
35 g strösocker
1 ägg
38 g (2,5 msk) rumstempererat smör
525 g vetemjöl special
7,5 g salt 

Börja med att värma vatten och mjölk tills det är fingervarmt. 
Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Bland mjöl, salt och socker. 
Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg.  
Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 8 – 10 minuter. 
Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig – men, det ska vara så!
Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).
Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar, ca 115 – 120g st. 
Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspappersförsedd plåt och platta till lite. 
Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna lite innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!

Låt jäsa till dubbel storlek igen.
Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. 
Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. 
När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar