måndag 2 mars 2015

MUD CAKE MED BAILEYSGANACHE

Mannen har fyllt år och ville bjuda på nått gott på jobbet. Det blev bla denna mustiga chokladkaka. Jag har fått höra att den var mycket god och att baileysen smakades tydligt fastän den bara finns på toppen 
Recept från Roy Fares









Baileysganache
200 g mörk choklad, hackad
1 dl grädde
1 dl baileys
15 g rumsvarmt smör

Mud cake
100 g mörk choklad, hackad
150 g smör
1,75 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl kakao
1,5 dl kaffe
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
3 ägg, rumsvarma

Ganach
Lägg chokladen i en bunke
Kok upp grädde och baileys och häll det över chokladen
Rör ihop till en slät blandning
Tillsätt smöret och mixa slät med en stavmixer
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills den stelnat lite

Mud cake
Smöra en springform, 24 cm och täck botten med bakpapper
Smält chokladen tillsammans med smör, socker, farinsocker, kakao och kaffe
Ta av kastrullen från värmen och rör tills det blir en slät blandning och låt stå i 5 min
Blanda mjöl, bakpulver,bikarbonat och salt i en bunke
Blanda ner äggen i chokladblandningen ett i taget
Vänd till sist i mjölblandningen till en jämn smet
Häll smeten i formen 
Grädda i 150 grader varmluft (170 i vanlig ugn) ca 55 min
Känn efter med en sticka att kakan är genomgräddad
Låt kakan svalna helt och bred sedan på ganachen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar