torsdag 8 maj 2014

AMARETTOCRAM BISKVIER

De här biskvierna var bara så helt fantastiskt goda. 
Tyvärr har jag bara lite amarettocreamlikör kvar, så det blir bara till några till och jag kan inte hitta just den likören nånstans, men det blir kanske lika gott med baileys. 
Jag får prova och återkomma



   
100 g mandelmjöl 
1.5 dl socker 
1-2 st äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mandelmjöl med socker.
Vispa vitorna lätt och vänd ner dem i mandelblandningen.
Spritsa smeten till små runda kakor. 
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 min.
Ta ut och lossa kakorna medan de är varma. Låt dem kallna.



5 äggvitor
2,75 dl socker
313 g smör
1 tsk vanilsocker
2-3 msk ammarettoceam


Du måste också ha någon typ av sockertermometer eller en stektermometer
Börja med att förbereda smöret. Väg upp rätt mängd och dela det i kuber, ungefär lika stora som en tärning. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma. Det ska vara riktigt smör, inget annat. 
Fixa i ordning ett vattenbad. Var noga med att det kokande vattnet inte når botten på skålen
Sedan kläcker du försiktigt äggen och separerar dem i gulor och vitor. Vitorna lägger du i vattenbadsskålen. Tillsätt sockret och vispa samman. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 60 grader.

Häll de varma äggvitorna i din mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. Det brukar ta 5-10 minuter. När skålen är ljummen har du fått en perfekt vispad maräng. Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
 Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smörkub i taget. Smörkuben ska bli helt inkorporerad i marängen innan du tillsätter nästa. En bra regel är att räkna till 15 mellan att du stoppar ner varje kub.
När allt smör är tillsatt ser det inte alls roligt ut. Det är lätt att tro att man misslyckats. Gör inte misstaget att sätta på en högre hastighet! Det kommer inte att hjälpa utan bara förvärra det hela. Ha tålamod!   Låt mixern stå några minuter och allt som oftast kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.
Blanda försiktigt i likören precis innan du stänger av maskinen

Om olyckan är framme nu och din smörkräm skulle skära sig så finns det tricks för att fixa detta:
Om din smörkräm är för mjukt så kan du sätta in den i kylen ett tag och vispar sen upp den igen.
Om ditt smör var för kallt så att du nu har en smörkräm som skurit sig helt så tar du några matskedar av den skurna smörkrämen och slänger in i mikron i några sekunder.Den mikrade smörkrämen rör du om så den blir slät Sedan häller du ner den ljumma mikrade smörkrämen i den skurna smörkrämen.När det ser ut att komma ihop igen så höjer du hastigheten, och vips så har du en ”hel” smörkräm igen.Går den inte ihop efter att du tillsatt mikrad smörkräm så upprepar du proceduren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar