tisdag 20 oktober 2015

ÖLBRÖD

Jag var väldigt skeptisk till att baka bröd med öl eftersom jag inte tycker om öl. Brödet blev jättegott, smakade inte alls öl. Till och med min man och dotter tyckte det var gott och de två är kräsna 
Det tar lite tid att göra, men är helt klart värt det







15 g jäst
0,5 dl vatten, ljummet
1 tsk socker
5 dl ljust öl, ljummet
1 dl honung
25 g smör, smält
2 tsk salt
6 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och blanda i sockret
Bland i honung, smör och salt och rör ordentligt
Blanda ihop mjölsorterna och ha i 7 dl av blandningen i vätskan
Rör kraftigt ett par minuter till en relativt jämn smet
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 1 timme

Rör i tillräckligt med mjölmix för att få en ganska stadig men ändå kladdig deg
Häll ut degen på ett oljat bakbord och knåda degen rejält ett par minuter. Degen ska vara lite klibbig men ändå smidig
Forma degen till en boll och lägg den i en oljad skål och täck med plastfolie
Jäs degen till dubbel storlek, ca 1 tim
Tryck ut luften ur degen och forma den till 2 avlånga limpor och lägg dem i smorda formar, ca 2 liter, och pensla bröden med smält smör eller olja
Täck formarna med plastfolie och ställ dem i kylen i 2 timmar
Ta ut limporna och låt dem stå i rumstemperatur i 15-20 min.
Grädda bröden i 175 grader i nedre delen ca 45 min
Ta ut dem ur formarna och grädda dem ytterligare 5 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar