lördag 1 september 2012

Grekiskt lantbröd


Igår kom vi hem efter en veckas semester på Kreta. Det är första gången vi var där, men absolut inte den sista. Sol och bad och god mat i massor

Ebba blev så förtjust i deras bröd så det var bara att leta recept
Jag fastnade för detta



50 g jäst
5 dl naturell yoghurt
0,5 dl olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke
Värm yoghurten till fingervarmt, 37 grader
Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sig
Tillsätt resten av yoghurten, olja, salt och nästan allt mjöl. Spar lite till utbakningen
Arbeta degen smidig, med maskin eller för hand, tills den släpper kanterna
Låt jäsa under bakduk ca 40 min

Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord
Dela degen i 2 delar och forma till bröd, runda el avlånga
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Skär några djupa skåror i bröden med en vass kniv
Låt jäsa under bakduk ca 20 min

Pensla bröden med kallt vatten
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 10 min i 250 grader. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 min

Låt bröden svalna på galler

Jag gjorde ett stort bröd för jag tyckte de blev så små när jag delade degen på mitten och så strödde på lite flingsalt och det blev helt super




                                                                                                                                                       





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar