tisdag 22 maj 2012

 Tårtbotten

 På lördag ska vi mitt i sorgen efter en kär släkting, fira en annan kär släkting på hennes 80 års dag. Så idag tänkte jag förbereda tårtbottnarna. Det blir lika delar eftersom det är så enkelt


 Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. Jag brukar använda 4 ägg till en 24-form.
(Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket


2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver


Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir vitt och fluffigt ca 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det inte vispas utan vändas ner försiktigt med slickpott

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta valsen i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.
2 ägg- grädda ca 20 minuter 
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter 
5-6 ägg- grädda ca 35-40 
Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.
 Det går utmärkt att göra botten i förväg och stoppa i frysen, plasta bara in den ordentligt. När du ska använda den tar du bara ut den ur frysen och låter den tina. Innan den är helt tinad så är det som lättast att skära upp den, du slipper då de flesta smulorna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar