lördag 15 november 2014

MARÄNG OCH CITRON CHEESECAKE

Det här receptet kommer från Roy Fares och är helt magiskt gott Den kräver lite planering och tid men är värd allt arbete







PAJBOTTEN

200 g digestivekex (14 st)
2 msk socker
100 g smör

CHEESECAKEFYLLNING

600 g färskost
180 g socker (2 dl)
0,5 vaniljstång
25 g mjöl (0,25 dl)
175 g gräddfil (1,75 dl)
2 ägg
1 äggula

LEMONCURD

1 dl citronjuice
85 g socker (1 dl)
2 ägg
1 äggula
60 g smör

ITALIENSK MARÄNG

130 g äggvita (ca 4 st)
0,75 dl vatten
210 g socker (2,5 dl)

BOTTEN

Sätt ugnen på 180 grader
Smält smöret
Kör kexen till fina smulor i en matberedare.
Tillsätt sockret och mixa ihop
Mixa i det smälta smöret
Fördela blandningen jämt i botten på en springform och 3-4 cm upp på kanterna
Grädda mitt i ugnen i 10 min
Låt svalna helt

CHEESECAKEFYLLNING

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke 
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet
Vispa 3-4 min och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott
Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga
Häll smeten i formen och grädda cheesecaken i 10 min
Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 min till
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i 20 min
Låt svalna
Låt cheesecaken stå  i kylen minst 6 timmar, men gärna över natten så att den stelnar ordentligt

LEMONCURD

Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med socker
Blanda ägg och äggula i en bunke
Kok upp citronsaft och socker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl
Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen
Under konstant omrörning värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt
Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl tills du har en slät kräm
Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 4 timmar

Bred ut den kalla curden på den kalla cheesecaken och låt stå i kylen medans du gör marängen

ITALIENSK MARÄNG

Kok upp vatten och socker till 121 grader
När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet
Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall
När marängen är kall, häll upp den i en spritspåse
Spritsa ut den på den kalla cheesecaken och bränn av den med en gasbrännare


1 kommentar: