söndag 1 december 2013

LUSSEKATTER

Idag är det första advent och då serveras det lussekatter till fikat. Det är tredje gången jag bakar och andra receptet jag provar. Båda recepten har blivit jättegoda och alla 3 gångerna har de blivit jättefula. 
Det är bara att konstatera, jag kan inte snurra lussekatter. Den här gången gjorde jag en del som hjärtan istället, men de blev lika fula. 
Tur de är så goda
Den här gången provade jag receptet som fanns med i buffetidningen




2 paket saffran
2 msk rom
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
0,5 tsk salt
800 g mjöl (ca 13 dl)
1 ägg till pensling
mjöl till utbakning
ev 1 dl russin

Lägg saffranet i romen och rör om. Låt stå i 30 min
Skär smöret i tärningar
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffrnblandningen i en bunke
Tillsätt socker, salt och mjöl
Arbeta degen 15 min i maskin eller 20 min för hand. Låt jäsa ca 60 min under bakduk
Ta upp degen på mjölat bord, knåda lätt och baka ut till lussebullar. 
Lägg på klädd plåt och låt jäsa 30 min under bakduk
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 225 grader 8-10 min
Låt svalna på galler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar