Jag fick en lakritsbok i födelsedagspresent av min söta dotter och det var där jag hittade detta receptet. Engelsk lakritskonfekt tillhör väl egentligen inte mina favoriter, men jag kunde inte motstå frestelsen att prova göra det själv.
Lakritsdelen blev jag inte inte riktigt nöjd med, lite tjockare och kanske lite mer lakritssmak
Det var dock väldigt mycket enklare att göra än vad jag trodde
Lakritsmassa
4 gelantinblad
5 g lakritsgranulat
85 g vatten
5 g mörk sirap
65 g socker
20 g vetemjöl
Fyllning
100 g marsipan (jag hade mandelmassa)
3 msk kokosflingor
1 tsk glykos
Lägg gelantinet till lakritsmassan i blöt i 5-10 min
Blanda resten av ingredienserna i en kastrull och koka under vispning upp till 105 grader
Ta av kastrullen från plattan och rör ner gelantinbladen, rör tills de smält
Häll ut den varma lakritsblandningen på en bakmatta av silikon, bred ut den till en ca 2 mm tjock rektangel med hjälp av en palett
Låt den stelna i 1-2 dygn i rumstemperatur
Riv mandelmassan fint och blanda den noga med resten av ingredienserna till fyllningen
Kavla mellan plastfolie ut fyllningen till ungefär samma storlek som lakritsrektangeln, men lämna ca 5 mm utan fyllning längs övre kanten på lakritsrektangeln
Rulla ihop till en rulle och pensla vid behov ytterst lite vatten längs kanten så att den fäster
Skär rullen med en vass kniv (jag tyckte det gick bättre med en brödkniv) i 1-2 cm stora bitar
Konfekten håller sig i ett par veckor i lufttät burk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar