I veckan gjorde jag apelsinkola som fick åka med till jobb som är bästa stället att test nya godsaker. På jobb blev kolan uppskattad, själv tyckte jag den var sådär
Tyvärr så misslyckades jag totalt med att temperera chokladen
80 g smör
1,5 dl grädde
1 apelsin, skal och 1,5 dl saft
2 stjärnanis
0,5 tsk havssalt
170 g glykos
250 g socker
Smält ihop smör, grädde, apelsinskal, -saft, stjärnanis och salt på svag värme i en liten kastrull
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader; färgen ska då vara svagt bärnstensfärgad
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör och gräddblandningen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått ca 124 grader.
Har du ingen termometer, gör kulprovet (häll lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten) Går kolan att forma till en kula är den färdig.
Häll upp kolan i en pappersklädd form. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur och skär sedan i bitar
Jag har chokladdoppat min
Receptet kommer från Pärlans konfektyr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar