Därför var det ett måste att prova kombinationen morot och ingefära i ett bröd
Jag har gjort det som man ska en gång och ändrat lite i receptet en gång
2 dl kokande vatten
1 dl grovt rågmjöl
2 dl kallt vatten
25 g jäst
ca 450 g vetemjöl
50 g morot, grovt riven
10 g färsk ingefära
0,5 msk honung
10 g salt
1.
Använd gärna köksmaskin. Häll 2 dl kokande vattnet i bunken tillsammans med 1 dl rågmjöl, låt gå runt
tills det svalnat något.
2.
Häll i 2 dl kallt vatten och vänta tills
det är fingervarmt. Tillsätt då jästen. Rör om tills det har löst upp.
3.
Blanda i honung, salt och därefter vetemjölet.
Arbeta tills det har blivit en smidig deg, runt 10-12 minuter. Kör i
morötterna och ingefäran mot slutet.
4.
Jäs först degen i bunken till dubbel storlek, ca 30 min
5.
Vänd sen ner degen i en jäskorg och jäs i ytterligare 30 min.
6.
Grädda i 5 min på 240 grader därefter 200 grader i 30-35 min.
7.
Brödet ska få en innertemperatur på 98 grader då är det klart. Min ändring är att jag lagt till 1 dl grovt rågmjöl, som jag hade i med vetemjölet och 2 dl fil istället för kallt vatten, sen skulle jag ha haft i lite mer ingefära
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar