torsdag 17 oktober 2013

MOROTS OCH INGEFÄRSBRÖD

Detta brödet gjordes i hela Sverige bakar härom veckan. Jag tycker morotsbröd är ett av de godast och saftigaste bröd man kan baka och jag bara älskar ingefära.
Därför var det ett måste att prova kombinationen morot och ingefära i ett bröd
Jag har gjort det som man ska en gång och ändrat lite i receptet en gång





2 dl kokande vatten
1 dl grovt rågmjöl
2 dl kallt vatten
25 g jäst
ca 450 g vetemjöl
50 g morot, grovt riven
10 g färsk ingefära
0,5 msk honung
10 g salt 



1. Använd gärna köksmaskin. Häll 2 dl kokande vattnet i bunken tillsammans med 1 dl rågmjöl, låt gå runt tills det svalnat något.
2. Häll i 2 dl kallt vatten och vänta tills det är fingervarmt. Tillsätt då jästen. Rör om tills det har löst upp.
3. Blanda i honung, salt och därefter vetemjölet. Arbeta tills det har blivit en smidig deg, runt 10-12 minuter. Kör i morötterna och ingefäran mot slutet.
4. Jäs först degen i bunken till dubbel storlek, ca 30 min
5. Vänd sen ner degen i en jäskorg och jäs i ytterligare 30 min.
6. Grädda i 5 min på 240 grader därefter 200 grader i 30-35 min.
7. Brödet ska få en innertemperatur på 98 grader då är det klart. 

Min ändring är att jag lagt till 1 dl grovt rågmjöl, som jag hade i med vetemjölet och 2 dl fil istället för kallt vatten, sen skulle jag ha haft i lite mer ingefära

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar