torsdag 3 oktober 2013

KANELBULLAR

När det är kanelbullens dag som det är imorgon så måste det bakas kanelbullar, så det har jag gjort idag. En dubbel sats blev det
Jag provade att göra snurror istället för att bara skära dem. Väldigt mycket kladdigare, men så fina de blev
Av någon anledning så verkar jag få storhetsvansinne nä jag ska baka kanelbullar, det var nog bara en 10 st som blev normalstora, de andra blev enorma









100 g smör, rumsvarmt
125 g kessella
3,75 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1-1,5 dl socker
1 tsk stött kardemumma
ca 1,3 l vetemjöl special

Värm mjölken till ca 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av mjölken och rör tills jästen är upplöst
Häll i resten av mjölken, kessellan, det mjuka smöret, salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet.
Knåda degen och tillsätt mer mjöl efterhand tills den är smidig
Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kanter
Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Ha ev i mer mjöl om det behövs
Dela degen på 2 och kavla ut till en rektangel
Ha på fyllning efter smak, rulla ihop och skär i lgom bitar och lägg i bullformar
Jäs till dubbel storlek
Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker
Grädda i 250 grader 5-10 min

Jag har inga exakta mått men ca 200 g rumsvarmt smör,1 dl socker och 0,5 dl kanel som jag rör ihop och brer över den kavlade degen innan jag rullar ihop den 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar