Alltså gjorde jag en kombination.
Ett gammalt beprövat surdegsrecept blev grunden, sen slängde jag i lite dinkel och rågmjöl, och naturligtvis morötter och ingefära. Blev hur gott som helst
400 g vetemjöl (gärna special)
1 dl dinkel
1 dl grovt rågmjöl
250 g vatten
250 g nymatad surdeg
10-15 g salt
15 g ingefära
5m g riven morot
Blanda mjöl och vatten och låt stå ca 30 min
Blanda i surdeg,morot, ingefära och salt och knåda ca 5 min
Låt vila 5 min och knåda sen 5 min till
Lägg degen i en oljad låda med lock
Efter 30 min sträck ut degen och vik ihop från alla 4 håll
Gör detta 2 gånger till med 30 min i mellan
Låt jäsa ca 1,5 timmar till i rumstemperatur eller i kylen över natten
Sätt ugnen på 250 grader och låt plåten stå i från början
Grädda i ca 20 min, sänk sen värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar