onsdag 2 juli 2014

MOROTSBRÖD MED HAVRE

Det här receptet har jag hittat i tidningen hembakat och eftersom jag är lite svag för morotsbröd så var jag ju tvungen att testa. 
Jag provade att klä en brödform med bakpapper istället för att smörja den och kommer nog att fortsätta med det för jag tyckte jag tyckte det blev ett finare bröd
Det var enkelt att göra och mycket gott så det kommer att finnas här hemma fler gånger






5 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke med mjölk. 
Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. 
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 
Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. 
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna i 200 grader längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. 
Låt dem svalna i formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar