torsdag 15 augusti 2013

BRÖD

Mitt första försök på surdegsbröd
Jag har fått både surdeg och recept av en på jobb 
Ett kanongott bröd och faktiskt ganska enkelt, vilket jag inte trodde det skulle vara. 
Jag har alltid tyckt det verkat så invecklat med surdegsbröd, men nu när jag provat kommer jag absolut att göra det igen




400 g vetemjöl (gärna special)
250 g vatten
250 g nymatad surdeg
10-15 g salt

Blanda mjöl och vatten och låt stå ca 30 min
Blanda i surdeg och salt och knåda ca 5 min
Låt vila 5 min och knåda sen 5 min till
Lägg degen i en oljad låda med lock
Efter 30 min sträck ut degen och vik ihop från alla 4 håll
Gör detta 2 gånger till med 30 min i mellan
Låt jäsa ca 1,5 timmar till i rumstemperatur eller i kylen över natten
Sätt ugnen på 250 grader och låt plåten stå i från början
Grädda i ca 20 min, sänk sen värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 min

Jag fick berättat för mig att det går bra att byta ut en del av mjölet mot rågmjöl 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar