söndag 31 mars 2013

LINGONLIMPA

Provade ett nytt brödrecept. Jag är fortfarande inte på topp, så jag valde ett enkelt bröd utan jästid
Mitt i upptäckte jag att jag inte hade tillräckligt med bikarbonat. Sååå typiskt
Det positiva är att jag lärde mig att det går hur bra som helst att byta mot dubbla mängden bakpulver



3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl krossade linfrö
2 tsk bikarbonat (jag hade 1 tsk bikarbonat och 2 tsk bakpulver)
1 dl lingonsylt
0,5 dl sirap eller honung
3 dl yoghurt eller filmjölk
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en brödform (1,5 l)
Blanda mjölsorterna, linfrö, bikarbonat och salt i en bunke
Tillsätt lingon, sirap och fil och blanda väl
Klicka ut degen i formen och jämna till ytan
Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills det fått fin färg och är genomgräddat, ca en timme (1,15 i min ugn)
Låt svalna något och stjälp sen upp det på ett galler och låt kallna helt under bakduk
Låt det helst vila tills dagen efter innan det skärs

Jag lyckades vänta några timmar, sen var jag tvungen att smaka. Hela familjen gillade det
Jag tycker det är något sött, så nästa gång ska jag prova med lite mindre sirap

Receptet kommer från boken Bröd för alla sinnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar