Jag bytte digestivekexen mot oreokex för jag tyckte det passade bättre med chokladbotten och så tycker jag det är godare
Botten
125 g smör
250 digestivekex eller oreokex
Fyllning
4 äggulor
4 äggvitor
400 g philadelphiaost
2 dl socker
4 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
200 g vit choklad
8 gelatinblad
2 msk kokande vatten
Smält smöret
Mixa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mix ihop
Tryck ut degen i en bakpappersklädd springform
Låt stå kallt
Separera äggen
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Vispa äggulorna med philadelphiaosten och hälften av sockret
Vispa grädden och resten a sockret hårt
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
Smält chokladsorterna i var sin skål. De ska vara lite varma, men inte kokheta. Om de är för kalla stelnar gelatinet för snabbt
Lös upp gelatinet i det kokheta vattnet och vispa ner det i philadelphiablandningen
Rör ner 1/3 av philadelphiablandningen i den mörka chokladen, rör sedan ner 1/3 av grädden och till sist 1/3 av äggvitorna
Fyll formen med chokladblandningen och ställ formen i frysen ca 5 min så att den stelnar lite lätt
Gör samma procedur med först den ljusa chokladen och sen den vita. Ställ formen ca 5 min i frysen mellan varje lager
När alla lager är gjorda ställ formen i kylen minst 3-4 timmar, gärna över natten
Garnera med lite färska bär
Receptet är ett av många från tidningen Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar