Det här receptet kommer från Roy Fares och är helt magiskt gott Den kräver lite planering och tid men är värd allt arbete
PAJBOTTEN
200 g digestivekex (14 st)
2 msk socker
100 g smör
CHEESECAKEFYLLNING
600 g färskost
180 g socker (2 dl)
0,5 vaniljstång
25 g mjöl (0,25 dl)
175 g gräddfil (1,75 dl)
2 ägg
1 äggula
LEMONCURD
1 dl citronjuice
85 g socker (1 dl)
2 ägg
1 äggula
60 g smör
ITALIENSK MARÄNG
130 g äggvita (ca 4 st)
0,75 dl vatten
210 g socker (2,5 dl)
BOTTEN
Sätt ugnen på 180 grader
Smält smöret
Kör kexen till fina smulor i en matberedare.
Tillsätt sockret och mixa ihop
Mixa i det smälta smöret
Fördela blandningen jämt i botten på en springform och 3-4 cm upp på kanterna
Grädda mitt i ugnen i 10 min
Låt svalna helt
CHEESECAKEFYLLNING
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet
Vispa 3-4 min och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott
Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga
Häll smeten i formen och grädda cheesecaken i 10 min
Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 min till
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i 20 min
Låt svalna
Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, men gärna över natten så att den stelnar ordentligt
LEMONCURD
Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med socker
Blanda ägg och äggula i en bunke
Kok upp citronsaft och socker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl
Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen
Under konstant omrörning värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt
Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl tills du har en slät kräm
Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 4 timmar
Bred ut den kalla curden på den kalla cheesecaken och låt stå i kylen medans du gör marängen
ITALIENSK MARÄNG
Kok upp vatten och socker till 121 grader
När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet
Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall
När marängen är kall, häll upp den i en spritspåse
Spritsa ut den på den kalla cheesecaken och bränn av den med en gasbrännare
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera