MOUSSETÅRTA
Moussetårtan som serverades när dottern fyllde år. Den är fin att titta på men jag tyckte den var för mäktig och tung. Nästa gång kommer jag att göra en lättare luftigare mousse. Botten skulle jag velat ha lite lättare och tunnare och chokladspegeln lite ljusareDet är kanske lite konstigt att jag skriver så mycket negativt om den, men ingen av våra gäster åt upp hela biten, inte ens min gottegris till bror
Botten
150 g mörk choklad (70%)
100 g smör
100 g vetemjöl
100 g strösocker
1 nypa salt
2 ägg
Chokladtryffel
150 g choklad (70%)
100 g vispgrädde
1 liten kula smör
päronessens
Chokladmousse
4 blad gelatin
300 g+300 g vispgrädde
300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)
3 äggulor
ca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)
ca 200 g färska, fasta hallon
Chokladspegel
17 g glykos
2 blad gelatin
65 g kakao
10 g mörk choklad
90 g strösocker
110 g vatten
25 g vispgrädde
Botten
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform som är ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
Smält
smör och choklad tillsammans på låg värme i en kastrulle eller över ett
vattenbad. Ta av från värmen och rör sedan ner mjöl, socker samt salt.
Blanda till en jämn smet och tillsätt sedan äggen ett i sänder.
Häll
upp smeten i den klädda formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min.
Den ska vara helt fast utan nästan lite lös när den tas ut. Låt svalna
helt.
Chokladtryffel
Börja
med att förbereda för moussetårtan. Klä en tårtring, 18 cm i diameter,
invändigt och så att det går en bit upp ovanför ringkanten med
overheadfilm.
Tryck ut botten med hjälp av ringen.
Finhacka
chokladen till tryffeln och lägg den i en skål. Värm upp grädden i en
kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills
chokladen smält och tillsätt smöret. Rör samman och häll tryffeln över
botten. Ställ i kylen att stelna.
Chokladmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa 300 g grädde ganska lätt i en skål. Vispa samman äggulor och florsocker i en annan skål.
Hetta
upp resterande 300 g grädde i en kastrull och slå den över chokladen.
Rör om tills chokladen smält och det är en slät smet. Häll chokladsmeten
i äggvispet och rör om så att allt blandas.
Lyft
upp och krama ur gelatinbladen och smält dem tillsamman med någon
matsked av chokladsmeten i en liten kastrull. Rör ner det i
chokladsmeten igen och vänd sedan ner den vispade grädden.
Ta
ut browniebottnen från kylen. Slå moussen försiktigt över bottnen och
skaka formen lite så att mossen fördelas jämnt. Droppa över hallonen och
låt den sjunka ner lite i moussen, tryck ner lite dem lite om det
behövs. Ställ tårtan i kylen minst 3-4 timmar.
Chokladspegel
Lägg
gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Lägg övriga ingredienser i en
kastrull och koka samman allt ca 10 minuter så att det blir en
såsigform. Ta kastrullen av spisen och nör ner urkramade gelatinblad.
Rör om så att gelatinet löses upp.
Låt
"gelén" svalna till ca
35 grader innan den slås på toppen av tårtan (det blir lite mer än vad
som behövs). Ställ tårtan i kylen och låt gelén stelna innan tårtan tas
ur formen och garneras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar